Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie, gericht op klachten van het “bewegingsapparaat”; de wervelkolom en de gewrichten in de bovenste – en onderste ledematen.
Met welke klachten kan je bij een manueel therapeut terecht?
Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.
Enkele voorbeelden:
- Hoofd- en nekpijn, geassocieerd met nekstijfheid
- Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
- Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
- Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
- Instabiliteit of blokkage van het bekkengewricht
- Duizeligheid
- Kaakklachten
- Heupklachten, knieklachten, voet- en enkelproblemen
- Overbelastingsletsels
- Sportblessures
- …
De manueel therapeut is daarnaast ook uitstekend geplaatst om mensen bij te staan met houdings- en bewegingsadvies. Voorts kan een manueel therapeut een belanrijke plaats innemen bij de begeleiding van atleten en sporters, ter preventie van blessures.
Hoe gaat een manueel therapeut te werk?
Tijdens de eerste consultatie is er een uitgebreid vraaggesprek en onderzoek. In het gesprek worden er specifieke vragen gesteld over de aard en het ontstaan van je klachten. Daarna volgt een klinisch onderzoek waarin met diverse testen (gewrichtstesten, spiertesten, neurologische testen, coördinatietesten e.a.) de plaats, de ernst en de oorzaak van klachten opgespoord worden.
De resultaten van het vraaggesprek en onderzoek leiden tot een manueel therapeutische diagnose. Op basis hiervan wordt er een behandelplan opgesteld en een prognose gemaakt . Zo heb je dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.
De behandeling
De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken (tracties, translaties, mobilisaties, manipulaties, …) die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en je houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.
De uitgevoerde manuele technieken worden steeds gecombineerd met een actief oefenprogramma, dat je vaak ook thuis kan uitvoeren.
Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
(bronnen; BVMT, NVMT, Move to Heal)